Current Affairs in English – 19 November 2020 – Questions and Answers

Current Affairs in English – 19 November 2020 – Questions and Answers

Question 1. Which state government has announced the formation of the first “cow-cabinet” of the country for the protection and promotion of cows?

Government of Kerala
Government of Bihar
Government of Madhya Pradesh
Government of Jharkhand

Answer: Government of Madhya Pradesh – The Government of Madhya Pradesh has recently announced the creation of the first “cow-cabinet” of the country for the conservation and promotion of cows. This cabinet will have animal husbandry, forest, panchayat and rural development, revenue, home and farmers welfare departments. Its first meeting has been held at Gau Sanctuary Salaria Agar-Malwa on November 22 at 12 noon on Gopashtami.

Question 2. Which actress has honored the Bharat Ratna Dr. Ambedkar Award 2020 by Maharashtra Governor Bhagat Singh Koshyari?

Kareena kapoor
Richa Chadha
Amrita Singh
Supriya Pilagankar

Answer: Richa Chadha – Maharashtra Governor Bhagat Singh Koshyari has awarded the Bharat Ratna Dr. Ambedkar Award 2020 for his contribution to Indian cinema by actress Richa Chadha. Richa Chaddha, 33, recently returned from the EI Gouna Fil Festival. Where she has been a part of the panel discussion on the topic of Women Empowerment.

Question 3. Which actor has been appointed by the Election Commission of India as the state icon of Punjab?

Ajay Devgn
Ayushman Khurana
Sonu Sood
Akshay Kumar

Answer: Sonu Sood – The Election Commission of India has appointed Bollywood actor Sonu Sood as the state icon of Punjab. Also, actor Sonu Sood was recently awarded the “ADG Special Humanitarian Action Award” for helping migrant laborers trapped in lockdown. He has worked in Hindi, Punjabi and South Indian cinema.

Question 4. Former Governor of which of the following states Mridula Sinha has recently passed away at the age of 78?

Goa
Maharashtra
Jharkhand
Delhi

Answer: Goa – Former Goa Governor Mridula Sinha has recently died at the age of 78. Prime Minister Narendra Modi, Home Minister Amit Shah have mourned his death. Mridula Sinha did her MA in Psychology and B.Ed. Mridula ji’s husband Dr. Ramkripal Sinha has been a Cabinet Minister in Bihar and a Minister of State in the Central Government.

Question 5. DRDO has successfully tested the “Quick Reaction Surface to Air Missile” in Chandipur range of which state of India?

Rajasthan
Kerala
Odisha
Arunachal Pradesh

Answer: Odisha – DRDO has successfully tested the “Quick Reaction Surface to Air Missile” at Chandipur Range in Odisha state, India. This missile has targeted an unmanned aircraft in the air. This missile is a ground-to-air weapon. The length of this missile is 98 feet.

Question 6. How many astronauts have SpaceX and NASA sent to space on the first operational mission?

2 astronauts
4 astronauts
5 astronauts
6 astronauts

Answer: 4 astronauts – SpaceX and NASA have sent 4 astronauts (NASA astronauts, Victor Glover, Shannon Walker, Michael Hopkins, and astronauts at a Japan space agency, Soichi Noguchi) into space on the first operational mission . He is riding on a SpaceX crew drug capsule and which has arrived in the ISS on November 16, 2020 at 11 pm ET.

Question 7. Myanmar leader Aung San Suu Kyi is a member of which party won the Myanmar general election 2020?

National League for Democracy Party
Myanmar Election Party
National Myanmar Democratic Party
None of these

Answer: National League for Democracy Party – Myanmar leader Aung San Suu Kyi is a member of the National League for Democracy Party. This party has won the Myanmar general election 2020. Myanmar’s Central Election Commission (UEC) has declared the National League for Democracy Party as the winner. The NLD party has won 396 seats. Which is more than 390 seats in the year 2015.

Question 8. Which day is celebrated all over the world on 19 November?

World science day
World Toilet Day
World Cancer Day
world AIDS Day

Answer: World Toilet Day – World Toilet Day is celebrated on November 19 worldwide. The purpose of celebrating this day is to provide safe and clean toilets to every citizen of the world.

Question 9. Australian swimmer Shayna Jack has been sentenced to a ban for how many years in a doping case?

2 years
4 years
5 years
6 years

Answer: 2 years – Australian swimmer Shayna Jack has been sentenced to a ban of 2 years for being found guilty of use for an anabolic (steroid) substance before the World Championships. After this, one cannot participate in any competition till 11 July 2021.

Question 10. Which self-covid test kit of the country has been approved by the Food and Drug Administration of America?

First
The second
The third
Fourth

Answer: First – The Food and Drug Administration of America has recently approved the country’s first self-covid test kit developed by Luciri Health. Through this kit, the test can be done by taking a swab sample from the nose itself. That kit can also be used in hospitals.