Current Affairs in English – 18 november 2020 – questions and answers

Current Affairs in English – 18 november 2020 – questions and answers

Question 1. Which of the following state government has announced to bring a law to stop the cases of love jihad, under which law a case will be registered under non-bailable sections?

Government of Madhya Pradesh
Government of Gujarat
Government of Maharashtra
Delhi Government

Answer: Government of Madhya Pradesh – Madhya Pradesh government has soon announced to bring a law to stop the cases of Love Jihad, in which case will be registered under non-bailable sections and will be given the rigorous punishment of 5 years. It will be a crime to seduce, seduce and intimidate. In this, those who cooperate in matters like Love Jihad will also be made the main accused.

Question 2. Which of the following e-commerce company has announced the acquisition of Bengaluru-based augmented reality firm Scapic?

Amazon
Tata click
Flipkart
Snapdeal

Answer: Flipkart – In order to improve the shopping experience of the customers, Flipkart e-commerce company has announced the purchase of Augmented reality firm Scapik of Bangalore. Scapic is a cloud-based platform that produces and publishes augmented reality and 3D content.

Question 3. Recently who chaired the 147th session of the WHO Executive Board?

Nitin Gadkari
Dr. Harshvardhan
Narendra Modi
Narendra Singh

Answer: Dr. Harsh Vardhan – Union Health and Family Welfare Minister Dr. Harsh Vardhan has recently chaired the 147th session of the WHO Executive Board through video conference.

Question 4. Which phase of the Malabar 2020 exercise was held between November 17 and 20 in the North Arabian Sea?

First stage
Second stage
Third stage
Fourth stage

Answer: Second Phase – The second phase of the Malabar 2020 exercise was held in the North Arabian Sea from 17 to 20 November while the first phase was held in the Bay of Bengal from 03 to 06 November 2020. In the second phase, joint operations will be organized around the Vikramaditya Carrier Battle Group of the Indian Navy and the Nimitz Carrier Strike Group of the US Navy.

Question 5. The Sports Ministry has approved an amount of ten lakh rupees for the treatment of which hockey Olympic player?

Balbir Singh
Balwinder Singh
Mohinder Pal Singh
Kambli Singh

Answer: Mohinder Pal Singh – The Sports Ministry has approved an amount of Rs 10 lakh under Pandit Deendayal Upadhyay player National Welfare Fund for the treatment of Mohinder Pal Singh, Hockey Olympic player who is suffering from chronic kidney disease. He has been the coach of the Indian hockey team and is one of the best players of his time.

Question 6. Renu Devi has been sworn in as the first woman deputy CM of which state recently?

Kerala
Bihar
Jammu and Kashmir
Jharkhand

Answer: Bihar – Along with Nitish Kumar, Renu Devi has also sworn in as the Deputy Chief Minister, with which she has become the first woman deputy CM of Bihar. Renu Devi, an inter pass from Muzaffarpur University in 1977, has been active in political and social work since 1988.

Question 7. With whom has the Department of Investment and Public Asset Management entered into advisory services related to monetization of assets?

State Bank of India
world Bank
Swiss Bank
Ministry of Finance

Answer: World Bank – The Department of Investment and Public Asset Management (DIPAM) has recently announced advisory services related to monetization of assets.
Has an agreement with the bank. DIPAM mainly handles the disinvestment program of the Government of India.

Question 8. On November 18, which day is celebrated all over the world?

World adult day
World science day
World Education Institute Foundation Day
World settlement day

Answer: World Adult Day – World Adult Day is celebrated worldwide on 18 November. According to the World Health Organization, there are more than 600 million people in the world today and this figure is expected to double in the next 11 years.

Question 9. In which of these states, the name of the Tribal Welfare Department has been changed to Tribal Affairs Department?

Madhya Pradesh
Maharashtra
Kerala
Delhi

Answer: Madhya Pradesh – In Madhya Pradesh, Chief Minister Shivraj Singh Chauhan has now changed the name of Tribal Welfare Department to Tribal Affairs Department. He has said that Adivasis are not primitive but the main tribe of the state. Some people have named tribal siblings as primitive.

Question 10. At the recently held BRICS Virtual Summit, the theme of which is “BRICS Partnership for Global Stability, Shared Security and Innovative Growth”?

10th BRICS Virtual Summit
11th BRICS Virtual Summit
12th BRICS Virtual Summit
15th BRICS Virtual Summit

Answer: 12th BRICS Virtual Summit – The theme of the recently held 12th BRICS Virtual Summit is “BRICS Partnership for Global Stability, Shared Security and Innovative Growth” but also visionary. Significant geo-strategic changes are taking place in the world, which will continue to have an impact on stability, security and development, and the role of BRICS will be important in all three areas.