Current Affairs in English – 07 November 2020 – Questions and Answers

Current Affairs in English – 07 November 2020 – Questions and Answers

Question 1. Prime Minister Narendra Modi has recently chaired the National Investment and Infrastructure Fund and the Global Investors Roundtable organized by whom?

Ministry of Railways
Finance Ministry
Ministry of Defence
Cultural ministry

Answer: Ministry of Finance – Prime Minister Narendra Modi has recently chaired the Global Investors Roundtable organized by the National Investment and Infrastructure Fund and the Ministry of Finance. This is a special dialogue between a leading global institutional investor, Indian business leaders and the highest decision makers of the Indian government and financial market regulators.

Question 2. Which of the following state legislatures has passed the bill for providing 75% reservation to local people in private jobs?

Delhi Legislative Assembly
Gujarat assembly
Maharashtra Legislative Assembly
Haryana Vidhan Sabha

Answer: Haryana Vidhan Sabha – Haryana Vidhan Sabha has recently passed the bill for providing 75% reservation to local people in private jobs in the state. According to this bill, there is a provision for giving 75 percent reservation to local people in jobs with less than Rs 50 thousand per month.

Question 3. Who has formed a committee to review the guidelines applicable to television rating agencies in India?

Union Ministry of Information and Broadcasting
Women’s ministry
Ministry of Education
Ministry of Railways

Answer: Union Ministry of Information and Broadcasting – The Union Ministry of Information and Broadcasting has constituted a committee to make television ratings more reliable and transparent and to review the guidelines applicable to television rating agencies in India. The committee will be headed by Shashi Shekhar Vempati.

Question 4. At what point have scientists recently discovered the powerful explosion and its source of cosmic radio waves?

first time
second time
third time
fourth time

Answer: For the first time – According to 3 studies published in Nature, scientists have recently discovered for the first time the powerful explosion of cosmic radio waves and its source. The source of this “fast radio burst” is a magnetar 30,000 light years away from Earth.

Question 5. Which day is celebrated across the country on 7 November?

National TB Awareness Day
National AIDS Awareness Day
National Cancer Awareness Day
National Malaria Awareness Day

Answer: National Cancer Awareness Day – National Cancer Awareness Day is celebrated across the country on November 7 (National Cancer Awareness Day). The main objective of this day was to spread awareness among the people about the possible causes of cancer and to spread awareness among the people to identify the cancer at the primary level itself.

Question 6. Justices Sanjay Kumar Medhi, Nani Tagia and Manish Chaudhary have been appointed as judges in which High Court?

Kerala High Court
Delhi High Court
Guwahati High Court
Pune High Court

Answer: Guwahati High Court – Justices Sanjay Kumar Medhi, Nani Tagia and Manish Chaudhary have recently been appointed judges in the Guwahati High Court. In respect of which a notification was issued by the Department of Justice, Ministry of Law and Justice.

Question 7. EEPC India and which institute have joined hands to promote the medical device industry?

IIT Delhi
National Institute of Design
IIT Madras
ITI Delhi

Answer: National Institute of Design – EEPC India and National Institute of Design have joined hands to promote the medical device industry with the objective of facing health challenges like corona virus.

Question 8. Wicketkeeper batsman Luke Ronkey has been appointed as the batting coach of which cricket team?

South Africa Cricket Team
New Zealand Cricket Team
Australia cricket team
Indian Cricket Team

Answer: New Zealand Cricket Team – Wicketkeeper batsman Luke Ronkey has recently been appointed as the batting coach of the New Zealand cricket team. He played four ODIs and three T20 Internationals for Australia in 2008. He later returned to New Zealand.

Q 9. Suryakumar Yadav, playing for which team in IPL, became the first cricketer to play 100 IPL matches before international debut?

Delhi capital
Mumbai Indians
Kolkata Knight Riders
Kings XI Punjab

Answer: Mumbai Indians – Suryakumar Yadav, who played for Mumbai Indians in the IPL, has become the first cricketer to play 100 IPL matches before his international debut. In addition, he has also become the first player to score 2000 runs in IPL before international debut. In his IPL career, he has scored 214 fours in 99 matches.

Question 10. Joint Naval exercise “CARAT Bangladesh 2020” has been started between Bangladesh and which country?

India
Nepal
America
Japan

Answer: US – A joint naval exercise “CARAT Bangladesh 2020” has been started between the US and Bangladesh, which will broaden the mutual relationship between the two countries as well as increase sea awareness between the countries. To include strategic maneuvers between the two countries in this exercise, will also work through coordinated deployment of surface ships.